Är ditt konferensrum förberett för de nya bärbara datorerna?

Vi påverkas hela tiden av att tekniken utvecklas. Datorerna blir allt tunnare och upplösningen blir högre. Grafikkorten sänder dessutom mer information än vad RGBHV- (VGA)kablage kan hantera och kontakterna får inte plats i den nya tunnare datorn.
De nya kablarna/kontakterna kommer att vara: HDMI, Displayport och Mini-Displayport. Dessa kan du se på de nya Mac-datorerna redan idag. Andra tillverkare har också börjat med det och man beräknar att inom kort är alla modeller bestyckade på samma vis.

EDID - Extended Display Identification Data

VESA, (Video Electronics Standard Association), har tagit fram en standard för hur grafikkorten i bärbara datorer ska vara utrustade och därmed har EDID blivit standard på datorerna idag. EDID kan kanske enklast förklaras som en ”handskakning” mellan datorn och den källa den ska kopplas till. (Projektor m.fl)
Projektorn talar om för datorn vad den kan ta emot för upplösning/bildformat och allt fungerar som det ska.
Har man inte denna utrustning/kablage i konferensrummen, så kommer det att bli konflikt mellan de nya datorerna och projektorerna. Bilderna kommer inte att visas i den kvalitet man förväntar sig och bilden kommer även att visas i fel format. Har man en projektor som är i 16:10 format, (Wide) så kommer den ändå att visa bilden i det äldre 4:3 formatet och i sämre kvalitet!

Kopieringsskydd - HDCP

För att förhindra olovlig kopiering av filmer m.m. så har branschen skapat ett kopieringsskydd. Det innebär att filmer och program som man vill spela upp från Blu-rayspelare t.ex. endast kommer att kunna visas via HDMI kablage!  (VGA-kablage kommer att slutas tillverkas inom ett par år). De analoga signalerna är på väg att försvinna för att ersättas av de nya digitala!

Ring, så berättar vi vad du behöver för att klara de nya datorerna!